Informasjon om cookies

Vi bruker informasjonskapsler og annen sporingsteknologi for å forbedre brukeropplevelsen din på nettstedet vårt, for å vise deg tilpasset innhold og målrettede annonser, for å analysere trafikken på nettstedet vårt og for å forstå hvor de besøkende kommer fra.

Aksepter alt
Avslå alle valgfrie
Endre innstillingene for informasjonskapsler

Annonsere gratis når du søker artister og crew!

Gå til https://no.stagepool.com/cvbase/ for arbeidsgiver og rekruttering
Lukk

Hva skjer på en casting?

Hva skjer egentlig på en casting? Hva gjør en caster? Er regissøren også med på castingen og hvorfor er det så viktig å dukke opp på en casting?

En casting kan skje på forskjellige måter, men til reklamefilm, TV-serier og spillefilm skjer det ofte på følgende måte.

  1. OPPDRAGET
    Det begynner med at en castingansvarlig får en beskjed fra en oppdragsgiver, ofte en produsent eller regissør, som søker en viss type skuespiller eller karakter til en produksjon.


  2. BUDSJETT, PLANLEGGING OG CASTING BRIEFNår vatalen skrives og budsjettet settes treffes casteren og regissøren på ett møte for å planere castingen. De går gjennom hva de søker muntlig og senere også skriftlig gjennom en så kalt ”casting brief”. I denne beskrives hver karakter ved hjelp av nøkkelord, bakgrunn, visjon med produksjonen og iblant også inspirasjonsbilder eller inspirasjonsnavn på rollene for å sette ord på hvilken type som man søker. Etter dette kan casteren skride til verket. 


  3. Casting StagePool waiting

    En casting kan bety lange ventetider hvis mange er kalt inn samtidig, men som regel bruker hver skuespiller å få en egen prøvetid. 
    TIDSRAMMERSom castingansvarig har du ofte rundt 2-3 dager på deg til å finne skuespillere/karakterer til to prøvefilmingsdager. Tidsskjemaet ser ulikt ut avhengig av hvilken produksjon som skal castes. Til reklamefilm er det som regel kortere castingprosesser sammenlignet med for eks. spillefilm/TV-serie.


  4. CASTINGFor å finne det regissøren søker bruker casteren ofte registere og artistkataloger, både egne og andres, i permer og på nett, avhengig av hva man søker. Noen ganger fungerer ”street casting” veldig bra, det vil si å gå ut på gaten og oppsøke miljøer som den spesielle "typen" kan tenke seg å røre seg. Dette er en populær metode, for eks. den svenske regissøren Roy Andersson bruker ofte denne metoden til å finne karakterer til sine filmer.
  5. SKJERMA OG INNKALLELSERCasteren ringer skuespilleren for å booke inn tider til prøvefilming. De har ofte assistenter ettersom det ofte er et stort antall aktører som skal holdes kontroll på. Skuespillerne skal også kunne finne tider som passer, ofte på svært kort varsel. Ombookninger og avbookinger er ofte et veldig stort problem for castere, og folk som ikke dukker opp. Det er derfor veldig vikitg at du kommer til oppsatt tid eller gir beskjed i god tid om det ikke passer, hvis du har lyst på flere sjanser i fremtiden. Et godt førsteinntrykk har mer å si enn det man tror!


  6. PRØVEFILMINGSMATERIALEFør prøvefilmingen får skuespilleren ett eller flere kortere manus som skal læres utenat. Det er vanlig at man får teksten rett før og da gjelder det å lære seg den raskt. Prøvefilmingen kan også være improvisasjon eller en dialog med andre skuespillere eller en assistent.


  7. AVTALE OM HONORARETOfte må du skrive under en bindene avtale for oppdraget og at du er inneforstått med oppdraget og honoraret, allerede før du prøvefilmer. Tenk over at om du skriver under har du godtatt avtalen, om du ikke går med på vilkårene skal du ikke skrive under. Casteren må da avgjøre om de vil at aktøren skal gjøre prøvefilmingen eller ikke. Det er casterens oppgave å avgjøre om aktøren er "viktig" eller "aktuell" nok for rollen for å endre på honoraret/vilkårene (som ofte er fastsatt av oppdragsgiveren, dvs. produsenten) men en caster kan aldri love et høyere honorar enn det avtalte. Tenk på at risikoen er at rollen går til noen andre og du må avgjøre om du er villig til å ta den risikoen.


  8. Casting Camera StagePoolÅ være kameravant er viktig om du skal presentere deg bra på en prøvefilming. Det betyr at du må være avslappet og komfortabel med å bli filmet.
    FORBREDELSERFør prøvefilmingen starter skal du be om å få gå gjennom teksten din noen ganger for å "varme opp". Om du blir bedt om å gjøre scenen flere ganger forsøk gjerne  fremføre den på forskjellige måter og glem ikke å ta regi fra casteren. En god caste/assistent skal kunne gi regi og huske at de er der for at du skal prestere så bra som mulig. De har et klart bilde av hva de søker, så du kan stille alle spørsmål du har så du kan være den karakteren de søker.


  9. PRØVFILMINGEN
    For å bli skikkelig god til å gjøre prøvefilminger må man være kameravant og ha ganske lang erfaring. Det innebærer at du er avslappet og ikke bryr deg om at du blir filmet. Mange skuespillere blir anspente og usikkre fremfor et kamera. Å vite hva som fungerer som et bilde og ikke, er også en stor fordel. Lær deg alle små knep som får deg til å "nå ut gjennom skjermen". Det finnes mange kurser i casting- og kamerateknikk.


  10. OVERLEVERINGEtter prøvefilmingen samler casteren det innspilte materialet og sender det til regissøren, noen ganger treffes de og går gjennom det sammen. Denne prosessen kan være over på noen dager eller noen ganger flere uker. Når regissøren eller produsenten har bestemt seg blir du kontaktet av den castingansvarlige. Det kan også hende at man gjør yttligere prøvefilminger for å teste kominasjonen av de utvalgte skuespillerne.

 

Casterens hovedoppgave er altså å finne et bra utvalg av karakterer som de kan presentere for regissøren.

Om du har andre spørsmål om casting, er du velkommen til å stille dem til vårt kundeforum

Etiketter
Auditions & castings