Informasjon om cookies

Vi bruker informasjonskapsler og annen sporingsteknologi for å forbedre brukeropplevelsen din på nettstedet vårt, for å vise deg tilpasset innhold og målrettede annonser, for å analysere trafikken på nettstedet vårt og for å forstå hvor de besøkende kommer fra.

Aksepter alt
Avslå alle valgfrie
Endre innstillingene for informasjonskapsler

Annonsere gratis når du søker artister og crew!

Gå til https://no.stagepool.com/cvbase/ for arbeidsgiver og rekruttering
Lukk

Skatt for skuespillere og statister

Vi får mange spørsmål når det kommer til utbetaling av honorar og skatt. Her kommer litt informasjon om dette både for deg som er statist og deg som er skuespiller.

Skatt

 

Er det slik at man kan ta et statistoppdrag og tjene 1 000 kr skattefritt?

Dette stemmer om du kun har tenkt å ta kun et statsoppdrag.
Dersom den samlede lønnsutbetalingen til en person i løpet av et inntektsår ikke overstiger 1.000 kroner – da er det heller ingen innberetningsplikt. Her må du også medregne verdien av eventuelle skattepliktige naturalytelser og/eller trekkpliktige utgiftsgodtgjørelser.

Selv om beløpet er fritatt for innrapportering er det plikt til å betale arbeidsgiveravgift. Lønn under grensen for lønnsopplysningsplikt er skattefri arbeidsinntekt og det er ingen plikt til å foreta forskuddstrekk.

Hvis du utfører mange oppdrag hos forskjellige arbeidsgivere, kan dette bli vurdert som virksomhet. Om du tar imot betaling for ulike oppdrag i så stort omfang at dette må anses som virksomhet, skal du registrere deg som næringsdrivende og alle inntektene skal føres i regnskapet for virksomheten.

Rådfør deg alltid med oppdragsgiver om hvilken praksis de har knyttet til dette.

Om du er skuespiller eller statist som har tenkt til å ta flere oppdrag gjelder ikke dette og du finner mer informasjon om dette videre i artikkelen.

Skatt av honorar
Det er mange spørsmål når det kommer til skatt av honorar og hva som reglene når det kommer til frikort.  

Alle som arbeider er pliktig til å betale skatt av inntekten. For arbeidstakere med fast jobb, er dette en automatisk praksis, de blir automatisk trukket skatt av sin brutto lønn. Om man ikke har hatt jobb tidligere eller er barn/ungdom får man noe som kalles Frikort. Det er svært viktig å sette seg inn i gjeldende regler for skatt, og få dette riktig før du tar oppdrag, slik at du unngår overraskelse når utbetalingen kommer.

Når du blir ansatt på et oppdrag lir du bedt om å lese igjennom og skrive under en kontrakt for oppdraget. Kontrakten angir honoraret ved siden av øvrige klausuler om oppdraget, og du oppgir her dine personlige opplysninger, navn, personnummer og kontonummer. Dette slik at de som skal betale deg lønn/honorar kan gjennomføre utbetaling.

Det er ditt eget ansvar for rett opplysning om skattetrekk/skattekort.

Den økonomiske ansvarlige får nå kontraktene for at de skal kunne gjennomføre utbetaling av lønn til skuespillere og statister.
Regnskapsfører fører alle statister inn i lønnsliste skjema i sitt regnskapsprogram, hvor alle dine opplysninger fremgår, slik som personnummer og kontonummeret ditt.

Regnskapsføreren vil nå hente dine opplysninger som er knyttet tilAltinn. Der finnes de siste oppdaterte opplysninger om deg og din skattesats. Disse opplysningene kjøres mot ditt honorar, og det kan gjøres en lønnsinnberetning.
Deretter vil du få utbetalt ditt honorar til oppgitt konto, da minus det skattetrekk satt på deg.

Litt avhengig av alder og arbeidssituasjon, så er det for de fleste en opplagt sak at de vil bli trukket skatt av sin inntekt. De som har fast annet arbeid, er skattetrekket noe de er klar over, og de forventer at de blir trukket skatt.

Så er det de som kanskje er i en annen situasjon, har et frikort, eller er barn under 13 år, og da er det viktig å sette seg inn i de gjeldende regler, samt hva man selv skal gjøre.

Har du ikke oppdatert dine opplysninger, eller tatt de rette tiltak vil du fort bli trukket 50 % skatt ved utbetaling av ditt honorar – dette skjer veldig ofte dessverre, fordi enkelte ikke er klar over hva som er gjeldende prosedyre og pålagte krav. 

Frikort
Et frikort er et skattekort som viser at arbeidsgiver ikke skal trekke skatt dersom du tjener 55 000 kroner eller mindre i løpet av året. Både feriepenger du tjente opp i fjor og som blir utbetalt i år, og feriepenger du får utbetalt hvis du slutter i jobben i år, inngår i frikortbeløpet på 55 000 kroner.

Hadde du frikort i fjor trenger du ikke søke om nytt frikort, men selv om du hadde frikort i fjor kan du ha fått skattekort i år. I så fall må du søke om frikort dersom du kommer til å tjene 55 000 kroner eller mindre.

Hvis du tjener du mer enn 55 000 NOK og har frikort, må du bestille skattekort.

Det beløpet du allerede har tjent uten å trekke skatt, tas med i grunnlaget for beregningen av nytt skattekort. Uansett om du først har hatt frikort eller ikke, vil den totale skatten du betaler bli den samme. Hvis du ikke bestiller nytt skattekort vil arbeidsgiver trekke 50 prosent skatt av inntekten du tjener over frikortgrensen. Du vil få tilbake det du eventuelt har betalt for mye i skatt, året etter.

Du kan bestille frikort fra det året du fyller 13 år. Foreldre kan ikke bestille på vegne av sine barn.

Frikortbeløpet kan du også dele på flere oppdragsgivere. Du må ha et frikort før du kan fordele til flere arbeidsgivere. Når en ny arbeidsgiver henter frikortet, får du beskjed på e-post eller SMS.  

Har du flere jobber må du dele opp beløpet sånn at det blir maks 55 000 NOK til sammen. Det betyr at du må redusere beløpet hos en oppdragsgiver for å kunne gi mer til en annen. Hvis du allerede har tjent noe på en jobb kan du ikke gi et lavere beløp enn dette til denne oppdragsgiveren.

Hadde du frikort i fjor trenger du ikke bestille nytt frikort. Frikortet er allerede tilgjengelig for arbeidsgiver.

Mange skuespillere er selvstendig næringsdrivende, og kan da fakturere oppdragsgiverne. Avklar dette for hvert tilfelle.
Noen produksjoner vil kanskje at du som statist eller skuespiller skal fakturere. Om man ikke har et enkeltpersonforetak eller AS kan man ved slike tilfeller fakturere via tjenester som Frilans Finans. Skatt blir der automatisk trukket og du får din del utbetalt. Faktureringstjenesten du bruker tar også noen prosent av honoraret, dette er ulikt hvor hver enkel faktureringstjeneste.

 

Barn
Barn under 13 år kan tjene inntil 10 000 kroner skattefritt i løpet av et inntektsår.

Frikortgrensen på 10 000 kroner i løpet av et år gjelder uavhengig av om inntektene er tjent hos forskjellige arbeidsgivere. Skattefritaket gjelder kun lønn for faktisk arbeid som barnet utfører selv, dvs. en konkret arbeidsprestasjon.

Passive honorarer, som for eksempel reklamefotografering av spedbarn, er skattepliktige og skal skattlegges hos barnets foreldre.

HUSK: Du må sende oppdragsgiver informasjon og signert arbeidstillatelse, ellers blir barnet automatisk trukket 50 %. Les mer om dette ut fra link under.

Arbeidsinntekt over 10 000 kroner
Tjener barnet mer enn 10 000 kroner er den overskytende inntekten skattepliktig. Da må den skattlegges på vanlig måte sammen med foreldrenes inntekt. Normalt med en halvpart på hver av foreldrene hvis ikke foreldrene velger en annen fordeling. Hvis foreldrene ikke bor sammen, skal barnets inntekt som hovedregel skattlegges den av foreldrene som barnet er registrert bosatt sammen med i Folkeregisteret.

 

Les mer om disse temaene på skatteetaten sine nettsider:

Skattekort og frikort

https://www.skatteetaten.no/person/skatt/skattekort/frikort/frikort-eller-skattekort/

Ungdom, arbeid og skatt
https://www.skatteetaten.no/person/skatt/hjelp-til-riktig-skatt/ungdom-arbeid-og-skatt/