Informasjon om cookies

Vi bruker informasjonskapsler og annen sporingsteknologi for å forbedre brukeropplevelsen din på nettstedet vårt, for å vise deg tilpasset innhold og målrettede annonser, for å analysere trafikken på nettstedet vårt og for å forstå hvor de besøkende kommer fra.

Aksepter alt
Avslå alle valgfrie
Endre innstillingene for informasjonskapsler

Annonsere gratis når du søker artister og crew!

Gå til https://no.stagepool.com/cvbase/ for arbeidsgiver og rekruttering
Lukk

Stian om livet i den norske filmbransjen som stuntskuespiller

Mitt navn er Stian Buland Lie, jeg er utdannet stuntskuespiller og spilte nå senest en tysk soldat i den nye norske storfilmen Slaget om Narvik. Her skal jeg fortelle litt om det og min utdannelse ved International Stunt Academy.

Stian Narvik2

Jeg har utdannet meg som stuntskuespiller ved International Stunt Academy og prøver å gjøre mest mulig her i Norge og vil etterhvert dra tilbake til USA hvor jeg har hatt noe av utdanningen min.

Når det kommer til arbeid ville jeg begynne her i Norge for å få en start. Stunts har det vært ganske lite av. For å få en start har jeg tatt flere oppdrag innen skuespill for å få gang på hjulene. Mange dager har vært rolige siden jeg flyttet til Oslo for å starte for meg selv. Jobber har jeg søkt på gjennom StagePool og fått mange reklamejobber som har gitt litt inntekter. De fleste jobbene har bare vært som statist på reklamer og mindre produksjoner. Noen få tilfeller har jeg blitt ringt eller fått mail om å være aktuell for stuntarbeid, og etter kort tid fått beskjed om de kuttet den delen ut eller fant en annen løsning. Veldig kipt med slike nedturer, men sånn er det.

Min seneste jobb var flere små statistroller, men på en ganske stor produksjon. På nye norske storfilmen Narvik spiller jeg tysk offiser og flere tyskere soldater i et krigsherjet Nord-Norge. Her var også en av Norges fremste som har med stuntkoordinering å gjør i Norge. Dagen, eller natten rettere sagt ble fire timer lenger enn de første ti timene som allerede var satt av. Forsinkelser og endringer i planene gjorde at koordinatoren fikk meg til kunne falle og gjøre mye mer enn hva det var tenkt ut på forhånd. For å være klar hadde jeg med meg ryggskinne og ekstra beskyttelse til albue og kne i tilfelle jeg kunne få vise meg frem litt og gjøre de ekstra fallene som ikke ville funket med f. eks tjukkaser eller andre tiltak kamera ville fange opp. De virket fornøyde og håper de tar kontakt igjen om det skulle være mangel på noen som gjerne vil falle og slå seg for resten av innspillingen.

Heldigvis var jeg ferdig med mine dager før alt stengte 12. mars. Nå er nesten alt av produksjon satt på vent som betyr lite eller ingen jobber nå på en stund. Fortsatt er drømmen å komme tilbake til USA med papirene i orden for å ikke bare trene sammen med de jeg møtte, men forhåpentligvis jobbe med eller for dem også.

Veldig hyggelig å bli ringt der de spør for å bekrefte om du kan være med på et oppdrag. Noen ganger ringer også casteren for å si at jeg er en god kandidat og info blir sendt videre til regissør som er øverste ledd og tar siste beslutning.Ved å søke på flere jobber øker sjansen for å få nye jobber. Har blitt tilfeldig ringt og spurt om å bli med på ulike produksjoner, selv om jeg ikke har søkt disse.

Det har lønnet seg for meg å søke mye på det som er av interesse, da er det lettere og mer moro å være på sett. Mange av oppdragene jeg har gjort har det vært utrolig hyggelig å jobbe sammen med de i produksjonen. De tar godt vare på skuespillerne sine. Mange føler nok det kan være kjedelig å vente i timevis, men jeg synes det er verdt om jeg får vist frem hva jeg kan. Kvalitet tar lenger tid å lage.

International Stunt Academy her i Norge er en ettårig utdannelse for å kunne for få et fundament innen det å jobbe med film, TV og underholdning på flere plattformer. Hovedsakelig er fagene rettet mot å kunne utøve stunt og farlige situasjoner med flere elementer foran kamera. En del av utdanningen er også innen skuespill og entreprenørskap. En måned av året gikk også til å utforske Los Angeles og lære av de beste, komme på innsiden og trene sammen med de som også er nye innen stunts og skuespill.

Året bød på mange utfordringer om å presse seg selv til å utøve nye ting og skape nye ferdigheter. Noen fikk kjenne på frykten fra høyden, noen syntes å rulle ned trapper var ille i starten. Jeg kjente selv at mye var skummelt øyeblikket før noe skulle skje, men fant rette innstilling og motivasjon for å gjennomføre. Etterhvert ble mange ting bare veldig gøy og kult å få være med. Noe av det tøffeste jeg fikk gjøre var flammestunt med flamme over hele overkroppen. Selv om dette var noe av det farligste jeg gjorde, var det allikevel kanskje det jeg fryktet minst og gledet meg mest til.

Sikkerhet er hvert fall viktig å presisere her. Vi hoppa ikke ut av biler i fart uten å ha øvd på forhånd eller hoppa fra åtte meter på tjukkas uten å starte på bakkenivå med teknikkøvelse. Noe som går igjen på flere ting for stunt-utøvere er å kunne utføre dramatiske oppgaver på en troverdig måte uten å bli skadet, ved bruk av teknikk og god trening.

Mange ute i de store filmproduksjonene har kanskje et område de er spesialisert innen. Som kan være så meget, slik som: Scenekamp, bilkjøring, høydefall, wire-work, parkour, flammestunt/pyroteknisk, dyr, helikopter. En stuntkoordinator tar seg av all regi når det kommer til action sekvenser til filmer eller serier. Han eller hun skal kunne jobbe tett med regissør for å kombinerer det hele for å skape helheten regissør er ute etter. Gjerne jobber slike erfarne personer som Second Unit Director der de er regissørens høyrehånd for å ta seg av planlegging og utføring av stunts som ikke alle regissører har peiling på. De kan nemlig være mer selvstendig til å ta seg av actionregien uten hovedregissør tilstede. Til noen hel spektakulære sekvenser er kanskje også kameramennene utdanna innen stunt for å  henge med på ville jaktsekvenser, kjøring med kamera, hoppe med kamera i strikk. Vi på skolen var med på det aller meste for å kunne lage en grunnutdanning på en god bredde for kanskje å kunne gjøre all slags utfordringer på sett eller etterhvert spesialisere seg. 

USA-turen til Los Angeles gav mange inntrykk og god motivasjon for å fortsette denne drømmen. Mange vi traff var i et veldig positivt filmmiljø. Mange tenker nok på Los Angeles som et hav av haier der man sloss om jobber. Jeg opplevde de menneskene jeg møtte som åpne og ønsket oss velkomne til å delta på kurs, trening og informative møter for å komme mer på innsiden. Minneverdige var alle jeg møtte. Noen av de større personene, om jeg skal utpeke noen var Ilram Choi og Sam Hargrave. Disse to har gjort utrolig mye på ganske mange storfilmer som så og si alle har sett. Marvel filmene der de doblet SpiderMan og Captain America blant annet er bare noen riskorn av det de har gjort totalt. Begge begynte som enkle sunt-utøvere og fikk jobber nettopp fordi de var gode til å sloss, falle og se ut som man virkelig skadet seg. Fra mindre filmjobber arbeidet begge seg opp til koordinatorer. Ilram gikk av med tidlig pensjon i 40-årene for å stoppe på topp, men blir allikevel mast konstant av James Cameron og mange andre for å komme tilbake. Sam gikk videre til å bli egen regissør der vi møtte han på kontoret sitt der han satt og jobbet på sin nye storfilm som kommer på Netflix ganske snart. Dhaka, som nå har endret navnet til Extraction med Chris Hemsworth i hovedrollen.
Listen med mennesker vi møtte er lang, og er ekstremt takknemlig for så mange tok tiden til å møte, trene og være en del av utdannelsen vår.

Norge har fortsatt nokså lite av stunt i produksjoner med an av grunnene til at det er så få koordinatorer med forsikringer eller erfaringer. En annen grunn er at det er veldig få jobber eller at produksjoner kjenner ingen eller bare den ene som kan gjøre noe stunt relatert. Flere av gamle og nye venner jeg kjenner holder på med filmutdanning som regissør, manuskript og teknisk utstyr. Noe som ville vært veldig kult hadde vært å lage et samarbeid når de er ferdige med sine utdanninger til å lage fremtidige filmer. Jeg ser på vår framtid der min generasjon har mange av arbeidsplassene innen både norsk og utenlandsk filmproduksjon. 

Selv ønsker jeg å kunne jobbe bredt og lærer fortsatt nye ting. Innimellom har jeg vært ute og ridd med hest for trene på nye ting. Våpen og triksing på hest er veldig nytt for meg, veldig gøy, men håper det kan lønne seg senere i fremtiden til å kunne steppe inn til noe hestestunts om det skulle bli aktuelt.  Har lenge holdt på med skyting, men nå er det også masse fritid på å finne nye ting jeg vil prøve meg på.

 

Etiketter
Stuntskuespiller · Suksesshistorie · Stunt · StagePool
Joakim er med i Netflix-serien «Forsvinningen - Lørenskog 31. oktober 2018» - Joakimsuksesstory

Joakim er med i Netflix-serien «Forsvinningen - Lørenskog 31. oktober 2018»

Joakim er med i den nye Netflix-serien «Forsvinningen - Lørenskog 31. oktober 2018» som har premiere i disse dager. -Jeg ...
- Hvis du har lyst til å drive med skuespill, så er StagePool et veldig godt utgangspunkt! - Mubarak Muse Forside

- Hvis du har lyst til å drive med skuespill, så er StagePool et veldig godt utgangspunkt!

Mubarak Muse spilte en av «gutta til Halvorsen» fra Haugenstua i NRK-serien «Førstegangstjenesten» med Herman Flesvig.
Stian om livet i den norske filmbransjen som stuntskuespiller - Stian Narvik

Stian om livet i den norske filmbransjen som stuntskuespiller

Mitt navn er Stian Buland Lie, jeg er utdannet stuntskuespiller og spilte nå senest en tysk soldat i den nye norske storfi...
- Jeg har fått oppdrag i fleng! - Attached Image

- Jeg har fått oppdrag i fleng!

Jeg har fått mange jobber og oppdrag gjennom StagePool, alt fra hovedroller i reklamefilmer og kortfilmer, til bi-roller o...
Daniel er med i 22. juli-filmen og TV-serien Rekyl - Daniel

Daniel er med i 22. juli-filmen og TV-serien Rekyl

"Jeg har fått mange oppdrag via StagePool og produksjonsselskapene ringer meg ofte etter innspillingen og tilbyr meg andre...
Flere artikler